Poletje pod Piramido

junij 2008

Prireditev je zaznamovala polovičen čas letnega cikla rasti hruške znotraj Piramide. Hkrati je to tudi najvišji čas v letu, ko je sonce najmočnejše in zahaja najbolj skrajno. Tudi prostorsko znamenje stoji na skrajni zahodni meji občine Trebnje in oznanja prihod vanjo. Na hribu se je srečala Slovenija v malem, saj so prišli ljudski pevci iz različnih krajev Slovenije in zamejstva. Osrednja nit prireditve je bilo predvsem ljudsko petje, ki je eden od nosilcev narodne identitete.

Zbrane so naprej pozdravili predsednik KS Veliki Gaber Brane Matjaš, trebanjski župan Alojzij Kastelic in predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Trebnje Janez Bobnar, potem pa so večer oblikovale skupine ljudskih pevcev: Kresnice – KUD Božo Račič Adlešiči (Bela krajina), pevci iz Bogojine (Prekmurje), Rožmarin Dolena (Štajerska), Kranjski furmani (Gorenjska), domači pevci iz Lokovca (Primorska), Zarja, ljudski pevci iz Čušperka in Račne pri Grosupljem (Dolenjska), Mlada zarja (Dolenjska), ljudski pevci Zveze Slovencev Gornji Senik (Porabje), družina Miklavž iz Mislinje(Koroška) in gostiteljice Ragle iz Trebnjega.
V konstrukciji Piramide so bila na ogled likovna dela učencev OŠ Trebnje pod mentorstvom Zvonke Rot. V razstavi Drevo ima srce so mladi izrazili svoj odnos do osamelega drevesa vrh hriba in ga tako ozaljšali s tematskimi akvareli in rajskimi pticami iz blaga.
Prireditev je zaokrožilo druženje ob kresu.

Organizatorji:

Društvo Ragle, JSKD Območna izpostava Trebnje, Društvo Zagon Tržišče