Trnovski svetilnik

ledeni stožec prestavljen na pomol Plečnikovega nabrežja

Trnovski svetilnik je spontana intervencija pogojena z idealnimi zimskimi razmerami nizkih temperatur, zaradi katerih so zamrzle vse stoječe vode. Sicer spontano dejanje pa ima svoj začetek v drugem času nekega drugega prostora.

V letu 2000 smo že postavili podoben stožec na grajskem ribniku v Bruni vasi pri Mokronogu (glej Dela/ Zimska preobrazba). Led smo dobili kar na kraju samem.

Tokrat je bilo drugače. Vrnili smo se na isti kraj, izrezali ledene kolute iz zaledenelega ribnika, le te pa postavili drugje, na sotočje reke Ljubljanice in Gradaščice, v Trnovski pristan, ravno na tisto mesto okrog katerega elegantno zavijejo in se zaključijo Plečnikove rečne terase.

Stoji na pomolu, izpostavljenem bregu Ljubljanice, na križišču dveh voda. Tod so nekdaj vozile ladje. Mesto se imenuje pristan, Trnovski pristan. Mesto je primerno za svetilnik. Če se mu približaš z močno svetilko, led zasveti.

Ti si svetilničar, stožec je priložnost.

Leto izvedbe:

januar 2009

Kraj/lokus:

grajski ribnik pri Bruni vasi, Mokronog
Trnovski pristan, Ljubljana

Tehnika:

rezanje ledene površine in vertikalno skladanje kolutov

Dimenzije:

Ø = 1,30 m, H = 2,12 m

Število udeležencev:

7 delavcev

Izvedba:

Stožec je sestavljen iz enaindvajsetih kolutov različnih premerov. Sprva smo izrezal kolute na zaledenelem ribniku, nakar smo jih prepeljali v Ljubljano na sotočje rek in jih zložili v stožec.