Piramida- drevo

osamelo drevo vrh hriba / lesen skeleten okvir

Piramida na Biču označuje vstop v Občino Trebnje in je vsekakor v osrednjem slovenskem prostoru. Dolenjska in ta prostor sta vsekakor izrednega pomena za slovenstvo v celoti, kajti… VES TEKST

(Izjava za medije ob odprtju javnosti, g. Alojzij Kastelic, župan Občine Trebnje)

Piramida je v svoji neločljivi povezavi z drevesom, ki ga obdaja, odgovor na "močan" kraj hriba z dominatnim drevesom vrh njega. Gre za vizualno izredno izpostavljen kraj, saj leži nad dolino, po kateri teče avtocesta, in je viden daleč po pokrajini. Specifičnost prostora je lega hruške na temenu hriba; vsekakor izrazit, govoreč kraj, ki nagovarja in zahteva odgovor.

Piramida je odgovor, je dovršitev prostora v njegovem nasprotju. Proti naravnemu znamenju smo odgovorili z abstraktnim in na enem mestu združili naravo in kulturo, živo bitje in togo skeletno konstrukcijo, dva diametralno različna arhetipa, drevo in piramido, ki pa drug drugega ne izključujeta, temveč dopolnjujeta. Piramida je nadgradnja in presežek obstoječega, tako fizičnega kot socialnega prostora in je njegova dodana vrednost. Z leseno montažno konstrukcijo smo označili konkreten prostor za čas enega leta (do konca l. 2008), ko drevo preide vse letne cikle rasti.

Že v času gradnje, zlasti pa po postavitvi je prostor obiskalo precej ljudi, ki jih je delo vznemirilo. V tem je glavni potencial tega prostorskega znamenja. Piramida z drevesom postaja stična točka, nekakšen paviljon v širši pokrajini in hkrati prostor, ki nudi možnost za srečevanje in izmenjavo različnih idej, prostor raznovrstnih kulturnih in drugih manifestacij (razstave, likovne kolonije, literarni večeri, koncerti, performansi …).

Leto izvedbe:

september/oktober 2007.

Kraj/lokus:

grič nad Bičem pri Velikem Gabru, občina Trebnje na Dolenjskem.

Tehnika:

montažna lesena skeletna konstrukcija.

Dimenzije:

tristrana piramida z osnovno stranico L = 18.20 m in višino H = 14. 85 m; število palic: 480 (dolžina palice L = 2.60 m).

Število udeležencev:

do 30 prostovoljcev.

Izvedba:

Piramida je montažna lesena skeletna konstrukcija iz smrekovih sušic dolžine 2,6 m. Smrekove sušice smo po spravilu iz gozda prirezali na mero, olupili in ošilili. Na konceh smo navrtali do 20 cm globoke luknje in les prebarvali s silikatno fasadno barvo. Iz jeklenih palic Ø 8 in 10 mm smo zvarili vezne členke.

Po enomesečnih pripravah smo material prepeljali na hrib, kjer smo v petih dneh postavili konstrukcijo okrog hruške. Palice prve etaže smo rezali na mero in jih uravnavali šele na mestu samem. Ko je bila prva etaža zaključena in postavljena v ravnino, smo nadaljevali višje, kjer smo si pomagali z odri in kasneje z avtodvigalom.

Predstavitev:

televizija: Vaš kanal televizija Novo mesto (Novice);
tiskani mediji: Slovenske novice, Dolenjski list, Kmečki glas, Direkt in dva lokalna časopisa, Grajske novice in Cajtng.

Organizator odprtja:

Društvo Zagon Tržišče.
Generalni pokrovitelj projekta: Občina Trebnje.

Donatorji zaključne prired.:

Gozdno gospodarstvo Novo mesto d. d.; JUB d. d.; HERMI neopazni strelovodi d. o. o; Montažna in ključavničarska dela Rudi Prosenik s. p.; Občina Sevnica; VIŠINA d. o. o., najem dvižnih ploščadi; Elektro Veber Gregor Veber s. p.; SITAR dela specialnih strok Mirko Sitar s.p.; Trgovina, prevozi in manipulativne storitve Branko Resnik s. p.; Sadjarstvo Brečko, Šentjanž; Balonarski klub Zajček; KS Tržišče; JSKD OI Trebnje; Elektromehanika Branko Gregorič s. p.; družina Zalokar, Hrastnik; Ključavničarstvo Papež s. p.; Gostilna in pizzerija Šeligo.