Igra s svetlobo

zapuščeni rudniški rov / interakcija svetlobe in teme

Svetloba je tista, ki ustvari prostor, njegovo globino in oblike. "V maternici zemlje sem bil za kratek čas priča čudoviti svetlobi, skrivnostnemu porajanju."

Škovske jame so opuščen rudnik svinca in cinka v hribu pod vasjo Škovec pri Tržišču. Izkušnja skrajnosti njegovega prostora je rodila idejo. Dejanje v rudniku je igra s svetlobo, ki jo napeljem v njegov najglobji prostor. Ideja je povezati zunanji kozmos z drugo neskončnostjo večno temnega prostora rudnika.

Leto izvedbe:

avgust 2000.

Kraj/lokus:

opuščen rudnik svinca in cinka pod vasjo Škovec, Tržišče na Dolenjskem.

Tehnika:

zrcala na gibljivih konzolnih ročicah.

Dimenzije:

7 zrcal na dolžini cca. 70 m.

Število udeležencev:

10 sovaščanov (preizkus); 2- 3 (končna izvedba).

Izvedba:

Najprej sem s pomočjo vaščanov opravil preizkus. Želel sem se prepričati, ali je zamisel sploh izvedljiva. Posamezniki so se z zrcali razporedili po rovu, razen prvega, ki je stal pred vhodom in zunanji sončev odsev poslal v rov. Po uspelem preizkusu sva z bratom Sebastjanom izmerila in izrisala rudniški rov, kasneje pa z bratom Severinom pozicionirala zrcala na lomnih točkah rova.
Notranja zrcala so bila fiksna, zunanje premično. Izvedba je bila precej zahtevna, predvsem zaradi rošenja zrcal in nenehnega spreminjanja položaja sonca.